De risico’s op blootstelling aan asbest begint bij het aantoonbaar opgeleid zijn en dat kan vanaf nu via een E-learning. ‘Asbest’ is een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen die in de natuur voor komen en bestaan uit vezels. Vroeger werd asbest regelmatig verwerkt in allerlei verschillende bouwmaterialen, maar dat is verleden tijd. Het herkennen van asbest is een voorwaarde voor veilig werken in de bouw, sloop, huisvesting, facilitaire dienst en nog veel meer beroepen en sectoren. Het is een must dat medewerkers asbest herkennen als ze er aan bloot gesteld kunnen worden en dat kan nu via een E-learning waarmee men het Certificaat Asbest herkennen kan behalen.

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Wanneer een bedrijf medewerkers in dienst heeft die er aan bloot gesteld kunnen worden dient men hen hierin te scholen. Asbest kan overal in zitten: in de grond als kleine vezels of stukken of in bouwmaterialen zoals golfplaten, cement, lijm of kunststof. Asbest wordt ingedeeld in risicoklasse. Gaat het om asbest in risicoklasse 2 of 2a? Dan mogen alleen gecertificeerde bedrijven zorgen voor de verwijdering. Tevens moet het gemeld worden bij het Landelijk Asbest Volg Systeem (LAVS). Een niet gecertificeerd bedrijf of niet gecertificeerd persoon mag alleen werkzaamheden met of aan het zogenoemde asbest risicoklasse 1 zelf uitvoeren. De risicoklasse van het asbest kan men laten vaststellen met een asbestinventarisatie, uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. De werkzaamheden moeten dan wel gemeld worden bij de Inspectie SZW. Ook het werken aan asbest in risicoklasse 1 moet vakkundig worden uitgevoerd. Uiterlijk twee dagen voor aanvang van de werkzaamheden moet de werkgever een digitale melding doen. Het gaat om asbestverwijderingswerkzaamheden en werkzaamheden waarbij asbesthoudend materiaal wordt bewerkt of verwijderd.

Als werkgever in de asbest- en sloopbranche moet u ervoor zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. Zij moeten bijvoorbeeld beschermende kleding dragen en er moeten douche-units zijn. Daarnaast moeten ze ook geschoold zijn in het juist gebruik van PBM’s en het herkennen van asbest. Ga naar onze E-learning en laat uw medewerkers het Certificaat Asbest herkennen behalen.